Načítám Akce

« Všechny Akce

Překladatelský MasterClass angličtina-čeština II.

30 listopadu @ 10:00 - 16:00

900Kč – 2800Kč
The Word "English" Made of Beads with Letters Lying on Pink Background

Jednota tlumočníků a překladatelů vás zve v sobotu 3011. 2024 na další běh celodenního workshopu, který povede PhDr. David Mraček, Ph.D., lektor Ústavu translatologie FF UK.

Na co se můžete těšit?

Čeká vás rozbor složitějších příkladů hutné anglické větné stavby a strategií jejího převodu do češtiny;  již probrané postupy k řešení lexikálních a gramatických problémů tentokrát procvičíme na ucelenějších textech; nabyté poznatky se naučíme využívat k tvorbě objektivního a konstruktivního hodnocení překladů. MasterClass je určen kolegům, kteří si i po letech praxe rádi připomenou osvědčené základy řemesla, i těm, kteří s překládáním, post-editováním či spřízněnými aktivitami teprve začínají a chtějí si osvojit základní překladatelské know-how.

Nemohli jste se zúčastnit úvodního MasterClassu a chcete se na tento MasterClass přihlásit? Nevadí.

Zájemci o účast v navazujícím kurzu obdrží od lektora s týdenním předstihem videotutoriál, aby měli dostatečný základ pro navazující MasterClass.

Kurz navazuje na úvodní MasterClass, který se věnoval celkové metodě překladu a zejména konkrétním překladatelským postupům pro řešení lexikálních a gramatických rozdílů mezi angličtinou a češtinou. 

Cílem kurzu je ukázat, že věrnost a volnost překladu jsou pojmy relativní a překladatel má při řešení problémů lexikálních i gramatických na výběr z mnoha strategií a postupů. To nejužitečnější z teorie překladu a kontrastivní lingvistiky, co by měl každý jazykový specialista znát, si srozumitelně vysvětlíme a procvičíme při práci s autentickými texty. Některé ukázky budeme překládat, u jiných se budeme učit odborně posuzovat kvalitu existujícího překladu a případně navrhovat zdařilejší řešení.

Harmonogram

Kurz se skládá ze tří bloků po 90 minutách. Mezi jednotlivými bloky je naplánována jedna kratší a jedna delší (obědová) přestávka. Zájemcům, kteří se neúčastnili prvního běhu kurzu (21. září 2024), lektor poskytne videotutoriál.

Místo a čas

Kurz proběhne prezenčně v sídle JTP na Senovážném náměstí 23, Praha 1.

Přihlašování a platební podmínky

Přihlášku na kurz zašlete elektronicky na adresu jtp@jtpunion.org. Do přihlášky uveďte jméno a kurz, na který se přihlašujete.  Přihlášení je závazné po úhradě poplatku.

Účastnický poplatek lze uhradit prostřednictvím QR kódu nebo bankovním převodem.

V obou případech neopomeňte do zprávy pro příjemce uvést své JMÉNO a MASTERCLASS ANGLIČTINA II. 

Základní cena kurzu: 2800 Kč (plus příplatek 300 Kč za videotutoriál z úvodního kurzu)

70% sleva pro členy JTP a přidružených organizací ASKOT, ČKTZJ: 900 Kč (plus příplatek 300 Kč za videotutoriál z úvodního kurzu)

Cena kurzu pro členy KST ČR: 2000 Kč (plus příplatek 300 Kč za videotutoriál z úvodního kurzu)

Pokud požadujete vystavení faktury, napište nám to ihned, společně s přihláškou. Pozdějším žádostem nebudeme moci vyhovět. Zahraničním účastníkům fakturu bohužel vystavit nemůžeme.

Účastnický poplatek lze uhradit prostřednictvím QR kódu výše nebo bankovním převodem:

– platby z České republiky: č. ú. 2800245144/2010 FIO Banka,

–  platby ze zahraničí SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX, IBAN: CZ50 2010 0000 0028 0024 5144.

V obou případech neopomeňte do zprávy pro příjemce uvést své jméno a „MasterClass angličtina II“.

Storno podmínky

Pokud účast zrušíte do 2211. 2024, bude kurzovné vráceno po odečtení režijního poplatku (200 Kč). Pokud budete účast rušit později, nejsme z organizačních důvodů schopni vrátit účastnický poplatek, můžete však na kurz místo sebe vyslat náhradníka, případně použít uhrazenou částku k platbě za jiné školení pořádané JTP.

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování kurzu.

Podrobnosti

Datum:
30 listopadu
Čas:
10:00 - 16:00
Cena:
900Kč – 2800Kč

Místo konání

K-centrum, Senovážné nám. 23, Praha 1

Pořadatel

Jednota tlumočníků a překladatelů